Grafički tehničar

Sektor: grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje (GTAVO)

Trajanje obrazovanja: 4 godine

Opis zanimanja

Grafička industrija i produkcija nekih od grafičkih proizvoda (npr. proizvodnja ambalaže ili knjiga) je jedna od rijetkih grana industrijske proizvodnje u kojoj se bilježi znatan porast.

Razvoj novih tehnologija i postupaka izrade grafičkih proizvoda zahtjeva svakodnevno usavršavanje i obrazovanje. Grafički tehničar je zanimanje koje odgovara na te nove zahtjeve tržišta rada. Naši učenici se obrazuju za izvođenje i praćenje svih tehnoloških procesa u cjelokupnoj proizvodnji bilo kojeg od grafičkih proizvoda, počevši od projektiranja samog proizvoda (rad na računalu), pa sve do njegove izrade na nekom od grafičkih strojeva.

Naša Škola ostvaruje dobru suradnju s grafičkim tvrtkama koje podupiru obrazovanje naših učenika putem stipendija ili omogućavanjem uključivanja učenika na praktičnu nastavu (Birotehnik, d.o.o. Oroslavje; Valoviti papir – Dunapack d.o.o., za proizvodnju i trgovinu valovitim papirom, Zabok; Tvrtka Honing d.o.o. Sv.Križ Začrtje i dr.)

Program za ovo zanimanje također je po svom opsegu i broju sati iz općih predmeta dobar temelj koji omogućuje učenicima nastavak školovanja na Grafičkom ili nekom drugom srodnom tehničkom fakultetu, i ujedno dobar preduvjet za zaposlenje u rasprostranjenim grafičkim tvrtkama na prostorima Krapinsko zagorske županije.

Grafički proizvodi

Nastavni plan i program

Nastavni predmetIV god
Hrvatski jezik3
Strani jezik3
Povijest
Etika/Vjeronauk1
Geografija
Politika i gospodarstvo2
Tjelesna i zdravstvena kultura2
Matematika3
Fizika
Kemija
Informatika
Biologija
STRUČNI DIO
Strojarstvo
Elektrotehnika s automatikom2
Grafički dizajn2
Grafička tehnologija2
Praktična nastava8
STRUČNA PRAKSA84
Grafički proizvodi
Grafički proizvodi – blokovi, letci, brošure