Festivalski peharček

Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019.

Srednja škola Bedekovčina s partnerskom Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok odazvala se na Javni poziv srednjim strukovnim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam – Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019. koji je podržan i odobren od Ministarstva turizma. Projekt se realizira u suradnji s Gradom Krapina i Turističkom zajednicom Grada Krapine, a aktivnosti na njemu započele su u ožujku ove godine.

Početkom rujna 2019. provele su se završne aktivnosti u sklopu kojih su održani radijski intervjui s voditeljima projekta profesorima Janjom Roginić i Nikolom Sinkovićem te učenicima Jurajem Zrinskim, Andrejom Tenšek i Darijom Benkotić te predstavljanje Festivalskog peharčeka na konferenciji za novinare povodom ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture u Krapini. Emisija posvećena ovom projektu na Radio Stubici emitirana je u četvrtak, 5. rujna dok je na Radiju Hrvatsko zagorje intervju emitiran u petak 6. rujna. Predstavljanje Festivalskog peharčeka javnosti bilo je u sklopu Tjedna kajkavske kulture na Vinskom placu u subotu 7. rujna te nedjelju 8. rujna kada se nekoliko peharčeka podijelilo najsretnijim posjetiteljima.

Tjedan kajkavske kulture tradicionalna je manifestacija u prijestolnici kaja, gradu Krapini, koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih pa do zabavnih, sportskih i gospodarskih, a sve u čast domače reči – kaj. Kruna svih događanja svake godine je Festival kajkavskih popevki. Jedna od najposjećenijih štacija Festivala je Vinski plac na kojem se predstavljaju zagorski vinari. Na tome se mjestu mogu kušati vina i na tradicionalan način – ispijanjem iz pehara. Takvi pehari (vrčevi) nazivaju se vrčevima dobrodošlice, odnosno bilikumima (njem. willkommen, dobrodošli) kojima su Zagorci iskazivali dobrodošlicu gostu koji dolazi u kuću prvi puta.

Moderni elementi i prepoznatljivi dizajn

Upravo zbog ove tradicije učenici Srednje škole Bedekovčina odlučili su pokrenuti projekt uz pomoć stručnog učitelja praktične nastave kojim bi kreirali novu varijantu ovog proizvoda s modernijim elementima i prepoznatljivim dizajnom te ga ponudili Turističkoj zajednici Grada Krapine koja bi ga promovirala na Tjednu kajkavske kulture kao novi suvenir. U projektu sudjeluju učenici koji se obrazuju za zanimanje pomoćni proizvođač keramike, potom arhitektonski tehničar, građevinski tehničar i agrotehničar. Kako je jedan od ključnih elemenata u proizvodnji izrada projektnog rješenja proizvoda te promocija, ideja je predstavljena Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, odnosno njihovim učenicima koji se obrazuju za zanimanje industrijski dizajner te je dogovoreno partnerstvo u realizaciji projekta.

Članovi projektnog tima u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću bili su Luka Aničić, Karla Capar, Roko Blaž Kolar, Antonio Kušić, Patricija Mišak, Ivana Pavlinić, Jan Varga Lazar i Juraj Zrinski, a u Srednjoj školi Bedekovčina Martin Dugorepec, Silvio Novak, Nikola Varžić, Ema Vnučec, Matija Stanić, Andreja Tenšek, Lucija Jakuš, David Hanžek, Helena Bivol i Daria Benkotić.

Razvijanje timskog rada i poduzetničkog duha

Ovim se projektom potiče jačanje međusektorske suradnje, razvijanje timskog rada i poduzetničkog duha kod učenika te sinergija suvremene tehnologije u oblikovanju (3D ispis) i tradicionalnih metoda izrade keramičkih proizvoda (lončarsko kolo). Važno je naglasiti da su učenici pomoćnih proizvođača keramike koji su inicirali ovaj projekt, učenici s posebnim potrebama. Učenici industrijskog dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću na radionicama su tijekom ožujka i travnja radili na idejnim rješenjima budućeg Festivalskog peharčeka od kojih je rješenje Antonija Kušića izabrano kao izvedbeno te je izrađena maketa i prototip na osnovu kojega se pristupilo korekcijama dizajna u suradnji sa stručnim učiteljem Mladenom Goričkim. Konačni oblik koji su prihvatili naručitelji narednih su mjeseci izrađivali učenici Srednje škole Bedekovčina u seriji od 100 primjeraka.

U dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Krapine dogovoreno je da se novi suvenir Festivalski peharček predstavi u sklopu festivalske štacije Vinski plac tijekom Tjedna kajkavske kulture koji se ove godine održao od 7. do 14. rujna.

Projektom je predviđena i održivost nastavkom suradnje s Turističkom zajednicom Grada Krapine koja bi prema potrebi naručivala Festivalske peharčeke te Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koja bi sudjelovala u daljem razvoju i unaprjeđivanju ovog proizvoda. U skladu s time sličan proizvod s potrebnim modifikacijama mogao bi se ponuditi zainteresiranoj lokalnoj zajednici za potrebe održavanja događanja poput Sajma i izložbe vina koji se svake godine održava u Bedekovčini. Također je moguće promovirati ovaj proizvod na manifestaciji 100% zagorsko koja se već dugi niz održava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Preuzmi: Prezentacija – info o projektu i kronološki prikaz aktivnosti

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školski list
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Stranica projekta Klikni&Uči
Erasmus +
Arhiva – klikni: