Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti

Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti je projekt koji Zelena akcija provodi u partnerstvu sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, te sa Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture „URK“ poznatijem kao Mochvara, sa kojima će se tijekom dvije godine zajedno razvijati kreativne i praktične vizije održivosti.

U projektu se ne želimo zaustaviti samo na prijenosu novih, suvremenih i inovativnih znanja učenicima i nastavnicima u školama, nego i potaknuti učenike da postanu aktivni građani kako bi izrazilii svoj stav o trenutnom neodrživom stanju društva, kao generaciji koja će pretrpjeti možda neke od najgorih posljedica neodrživog ponašanja tokom svog života te kao takvi imaju pravo glasa u tome. Zbog toga će se, osim edukacije, projekt usredotočiti na podršku i mentorstvo učenika i nastavnika kako da svoj rad u školi iskoriste za zagovaranje održivog razvoja u našem društvu.

Projektni tim će se kroz aktivnosti fokusirati na rješenje upravo tih problema, dakle, problema nedostatka sustavnog obrazovanja o održivom razvoju u srednjim školama, a s time povezano i jačanju kompetencija nastavnika za uklapanje tema održivog razvoja u njihove nastavne programe. Sve navedeno svjedoči potrebi da se održivom razvoju, kao kompleksnom pojmu koji obuhvaća gotovo sve sfere društva, unutar obrazovnog sustava pristupi multidisciplinarno i holistički.
Zelena akcija, koja godinama provodi neformalne edukacije, koristi metodologiju „Škole održivosti“ kojom na cjelovit način podučava o konceptu održivog razvoja te potiče aktivno sudjelovanje mladih u društvu, čime osigurava dodanu vrijednost edukacije mlađih generacija.

Obrazovanje za održivi razvoj je cjeloživotno učenje i potrebno je osigurati kontinuirano osposobljavanje nastavnika i učenika kako bi na cjelovit način, kritički i kreativno, promišljali i djelovali ka održivijem društvu. Stoga je poseban naglasak upravo na mladima i njihovom pravu da se razvijaju i da uče, te na pravu da odlučuju i zahtijevaju održivost i pravednost u svim aspektima društva, ekonomije i okoliša.

Prva aktivnost koja najavljuje novu suradnju udruga i škola je 6. Okolišni filmski festival, trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na okoliš, ljudska prava i održive načine življenja. Poseban dio festivala čini predstavljanje dosadašnjih radova učenika triju škola i njihovih nagrađivanih ostvarenja: dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih vježbi, filmova i kreativnih dizajnerskih rješenja, na širok spektar tema okoliša i društva. Od sljedeće godine oni će biti suorganizatori_ice Okolišnog filmskog festivala i aktivno će sadržajem doprinijeti njegovu programu.

Poveznica na web: https://okolisnifestival.zelena-akcija.hr/

Poveznica na fb event https://web.facebook.com/events/1321938701277382/

Projekt je počeo 1. 5. 2019. i traje 2 godine.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školski list
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Stranica projekta Klikni&Uči
Erasmus +
Arhiva – klikni: