Učenici volonteri

Sandra Benčić, učenica naše škole već pet godina pomaže

Dječji tjedan_2015Pomaganje drugima uz zabavu te uz to učiti o stvarima koje nam svakako dobro dolaze u životu, sve to možemo dobiti odlučimo li se baviti volonterstvom

U sklopu naše škole već niz godina djeluje volonterski klub. Učenici volonteri u svoje slobodno vrijeme sudjeluju u mnoštvu aktivnosti nastojeći doprinijeti svojim radom užoj i široj zajednici te pružiti pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Kada ih pitate što je to što ih pokreće i koji su to razlozi zbog kojih svoje slobodno vrijeme provode radno uvijek možete čuti isti odgovor. Želja za stjecanjem novih iskustava, upoznavanje novih ljudi, pomaganje. No, činjenica je da učenici volonteri imaju veliko srce kojeg nesebično daju onima kojima je to najpotrebnije.

-Aktivnosti u kojima su do sada sudjelovali naši volonteri su brojne, a sve je započelo još 2010. godine kada su u sklopu projekta I mi smo posebni, organizirali niz humanitarnih aktivnosti u svrhu prikupljanja sredstava za ugradnju dizala namijenjenog za učenike s invaliditetom – rekla nam je Valentina Petric Klaužer, profesorica i voditeljica Volonterskog kluba škole.

Podržavanje volontera

Ravnateljica škole podržava volonterske aktivnosti koje se provode u okviru škole i izvan nje te stalno naglašava da treba puno truda uložiti u senzibilizaciju kolektiva kako bi svi zajedno podržavali volonterske aktivnosti učenika, koji zbog svog angažmana moraju ponekad izostati s nastave i znati dobro uskladiti školske obaveze i želju za volontiranjem. Škola je 2014. godine bila nositelj Državnog natjecanje u sektoru Grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja, a tema natjecanja je bila upravo Volontiranje mladih.

-Poučavamo naše učenike da volontiranje svakako obogaćuje osobu, jer ulaganjem svog slobodnog vremena, bez naknade za opće dobro je u današnje vrijeme neprocjenjiva vrijednost – istaknula je ravnateljica Božica Šarić.

Još smo uvijek željni znanja

Aktivnost na koju su izuzetno ponosni, a naročito zbog velikog interesa od strane polaznika je projekt Još smo uvijek željni znanja.

-Kroz informatičke radionice naši volonteri osobe treće životne dobi podučavaju osnove informatičke pismenosti i snalaženja na internetu, a svakom polazniku pristupa se individualno. Ovom akcijom želimo, putem zajedničkog druženja i međugeneracijskog učenja, pridonijeti kvaliteti života i društvenoj integraciji osoba treće životne dobi te senzibilizirati naše učenike, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu za stvaranje kvalitetnijeg životnog ozračja pripadnika treće životne dobi – dodala je profesorica.

Suradnja s Društvom Naša djeca Zabok

Iza njih je i suradnja sa Društvom naša djeca Zabok s kojima su održali mnoštvo radionica, a među njima se ističu radionica izrade igračaka za Dječji odjel Opće bolnice Zabok, prikupljanje slikovnica i igračaka te oslikavanje zidova na Dječjem odjelu bolnice.

-U suradnji s DND Zabok naši su volonteri sudjelovali u organizaciji Dječjeg tjedna, u Uskršnjoj radionici, uređenju parka Milana Prpića, Kiki festivalu, radionici Čitaj mi u Gradskoj knjižnici u Zaboku, a posebno su nam dragi posjeti Dječjem vrtiću Zipkica u sklopu radionice Kutić slikovnica pri čemu su se igrali, čitali, družili sa najmanjim stanovnicima našeg grada od kojih su i jako puno naučili – istaknula je.

Igraonica_2015Volonterka godine

Radišna volonterka, koja je ujedno učenica naše škole, Sandra Benčić, proglašena je volonterkom godine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Volonterstvom se počela baviti kroz aktivnosti Društvo Naša djeca Zabok te je uz pomoć njihovih radionica pronašla sebe i otkrila jednu od djelatnosti kojom se želi nastaviti baviti u životu.

-Pomaganje drugima uz zabavu te uz to učiti o stvarima koje nam svakako dobro dolaze u životu, sve to možemo dobiti odlučimo li se baviti volonterstvom – rekla nam je Sandra Benčić.

Brojne akcije

Sandra sudjeluje u brojim akcijama,radionicama i projektima koje organizira Društvo Naša Djeca Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Mreža udruga Zagor, Udruga Gokul, S.R.U.Z. i Udruga Regenerator. Ponosna volonterka je već punih pet godina te ne namjerava prestati. Prve tri godine učila je kroz odgoj o volontiranju, a druge dvije kao maloljetna volonterka. Sandra nam govori kako ju volontiranje ispunjava te kako svoje slobodno vrijeme pametno i pozitivno koristi. Svima predlaže da rade ono što ih ispunjava i ono u čemu uživaju baš kao i ona. Sa svojih 17 godina pametno pridonosi društvu u pomaganju drugima, što bi svaka mlada i sposobna osoba trebala. Pomaže drugima uz samo malo dobre volje i željom da nauči nešto više.

Lea Pribolšan, 3. mt

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

 

Ravnateljica
Božica Šarić

T 049 221 174

 

Tajništvo
Branko Barlović

T 049 221 205

 

Pedagoginja
Monika Antunović

T 049 221 169

 

Voditeljica smjene
Andreja Hozmec

T 049 221 620, kućni 15

 

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školski list
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Stranica projekta Klikni&Uči
Erasmus +
Arhiva – klikni: