Škola i zajednica

Čime se bavi ŠiZ tim Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok?

Ekipa ŠiZ-a

Naš problem je…kvaliteta i povezanost urbanih prostora u Gradu Zaboku.

Odabrali smo ga zbog….prometnog zagušenja koje, osim nesigurnosti, uzrokuje i lošu kvalitetu zraka koji utječe na ljudsko zdravlje te nekvalitetne povezanosti između različitih dijelova Grada.

Istraživanjem smo saznali…da građani dijele naše mišljenje, ali i da postoje gradovi koji su uspješno riješili takav problem.

Stoga smo svoja iskustva, u traženju najboljeg rješenja, stekli… u Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša u Varaždinu, u Rijeci, na sastanku sa predstavnicima tvrtke Bolt – vodećom europskom platformom i najvećim pružateljem usluga mikromobilnosti u Europi te u organiziranoj edukaciji predstavnika MUP-a.

Djelovali smo u zajednici tako što smo…sve prikupljene podatke prezentirali gradskoj vlasti, ponudili rješenja i pomoć oko realizacije naše ideje, a podijelili smo i letke kako bismo što više građana informirali o mogućem rješenju problema.

Zagovaramo da se na temelju svega što smo saznali… u Zabok uvede mikromobilnost, tj. korištenje električnih romobila i bicikala po uzoru na mnoge europske, ali i hrvatske gradove kao inovativni model prijevoza u održivim gradovima. Zabok je mali grad s puno potencijala, ubrzano se širi, prilijeva se stanovništvo i, bez obzira što nije središte Krapinsko-zagorske županije, svakako je jedan od važnijih prometnih i gospodarskih područja u našoj županiji.